Kuva: Tuuli Juntunen

Kritiikki: Glitteriä mustassamakkarassa

Teerenpeli Tease: Food=Love, Ravintola Teerenpeli 23.9.2017, Tampere.

Ajattelin olla mainitsematta Tampereen suurinta klisettä, mustaamakkaraa, mutta sitten illan juontaja Stella Polaire toi itse pötkylän kaikkien eteen viime viikon Teerenpeli Tease -illassa, jonka teemana oli Food=Love. Polaire huomautti, että vaikka ammatissa saa nähdä kaikenlaista, on glitter mustassamakkarassa aikamoinen saavutus. Mustamakkara glitterkuorrutuksella kuvaakin hyvin syyskuun klubia kokonaisuudessaan.

Food=Love oli rutinoituneiden esiintyjien juhlaa. Lavalla nähtiin monta suomiburleskin konkaria: Olivia Rouge, Tinker Bell sekä TurrrboCherry. Ulkomaisena vahvistuksena oli skotlantilainen sähikäinen Missy Malone, joka on esiintynyt burleskiartistina vuodesta 2003 lähtien, heti 18 täytettyään.

Illan juomapuolesta pitivät huolta Missy Malone sekä Olivia Rouge. Malonen ”Champagne Bubbles” oli tyyli- ja tekniikkapuhdas suoritus kaikessa näennäisessä vaivattomuudessaan; ”Champagne Bubbles” näytti, miten yksinkertaisesta ja helposta ideasta voi kuoriutua vangitseva teos.

Malone oli pukeutunut kiireestä kantapäähän ilmapalloihin, päässään vaaleat kiharat (kuplat!) ja hiusten kruununa samppanjalasit. Kasvoilla tuttu, kupliva hymy. Barney Kesselin Honey Rock -kappaleen tahdissa hän poksautteli ilmapalloja – milläkäs muullakaan – kuin korkkiruuvilla. Iskut osuivat kerta toisensa jälkeen tahdilleen. Malonen on täytynyt harjoitella kurinalaisesti tai sitten hänellä on ilmiömäinen rytmitaju.

Tampere Burlesquen taustavoiman, Olivia Rougen, ”Tiki Tourist” taas loi lavalle tutun kuvaelman turistista nauttimassa virvokkeita hawaijilaisessa tikibaarissa. Leppoisa hawaijilainen musiikki kruunasi leppeän lämpimän tunnelman. Esitys toi hieman maanläheisemmän näkemyksen holillisista virvokkeista; siinä missä Malone oli kuin samppanjan fée verte, Rouge näytti mitä tikibaarin ihmeet – ja eritoten omasta piilopullosta lisätty ylimääräinen ”vahvike” – saavat kehossa aikaan.

Numeron ainoa pizzan pala löytyi housuista monessakin mielessä.

Ruokamaana monen rakastama ja tunnettu Italia korostui tämänkin illan kattauksessa, kun kahdeksasta esityksestä peräti kaksi perustui saapasmaan herkkuihin. Flaming Fruitcakes -duosta tuttu Lily Wanderlustin soolo oli rakkaudenosoitus pizzalle. Esitys oli pullollaan kekseliäitä ja humoristisia oivalluksia: Wanderlust availi pizzalaatikkoa kuin riisuis paitaa, minkä jälkeen kaksi laatikkoa muuntui kätevästi viuhkoiksi. Wanderlustin esitys sisälsi siis klassisen viuhkatanssin pizzalaatikoilla esitettynä. Nerokasta! Dean Martinin ikivihreä tunnelmapala That’s Amore muuttui puolen välin jälkeen raskaaksi rokiksi, joka toi hieman ikävähköä säröä kokonaisvaikutelmaan. Numeron ainoa pizzan pala löytyi housuista monessakin mielessä.

Italialaista sadonkorjuuromantiikkaa tarjosi vuoden 2015 ”blossom” (eli uusi tulokas) Veda DeCadenza, jonka esityksessä appelsiininpoiminta päätyi mehujen puristelemiseen yllättävin keinoin. Italialainen sadonkorjuu vaihtui kuin varkain vehreisiin suomalaisiin maaseutumaisemiin, kun TurrrboCherryn ”Elovena” nautti lavalla piimää ja söi vehnänkorteen pujotettuja mansikoita. Taustalla soiva Heili Karjalasta alleviivasi kotimaista maaseuturomantiikkaa samoin kuin asu, joka toi varmasti useimmille mieleen tutun punavalkoruudullisen vahakangaspöytäliinan.

Jälkiruoan yleisölle tarjosi Tinker Bell tutusta esityksestään, jossa hän on kuin modernien aikojen sokerikeiju. Suuren viitan alle kiinnitetty kehikko oli täynnä pieniä hattarapusseja, joita Bell heitti yleisölle. Pastellinsävyisessä asussaan Bell oli suoranainen kävelevä hattarakaruselli.

Ruoka ja syöminen on nykykulttuurissamme äärimmäisen politisoitunutta.

Food=Love oli kokonaisuutena hyvin kuratoitu ja jäsennetty. Toisaalta ruoka on helppo teema, joka johtaa sellaisenaan helposti fantastiseen tunnelmointiin ylettömästä herkuttelusta. Ruoka ja syöminen on nykykulttuurissamme kuitenkin äärimmäisen politisoitunutta. Moniulotteisempaa lähestymistapaa illan teemaan olisikin tuonut esimerkiksi Stella Polairen treenaamisesta kertova numero ”Nordik Eksotik”. Tällä kertaa Teerenpeli Tease kuitenkin päätti keskittyä ruoalla hekumointiin ja siitä nauttimiseen ilman ylimääräisiä rönsyjä ja tulkintalinjoja.

Kattauksessa oli muistettu herkkujen (pizza, alkoholi) lisäksi myös ruokaympyrän terveellisemmät ainekset kuten hedelmät ja marjat. Esitykset tukivat toisiaan ja variaatioita sekä aiheissa, teemoissa että esitystavoissa oli paljon. Muutama esitys ei solahtanut vaivatta teemaan, mutta muuten ilta tarjoili Polairen sanoin ”herkullisen gourmetbuffetin” burleskitaiteen ystäville.

Ravintola Teerenpelissä keskustan Hämeenkadulla on järjestetty Tampere Burlesquen tuottamia Teerenpeli Tease -iltoja jo viiden vuoden ajan. Teerenpeli on tilana perin toimiva; erityisen mukavaa oli, että teemaan liittyen juoman kaveriksi oli mahdollista tilata joko tuhdimpaa syötävää tai sitten pienempää naposteltavaa. Siis niiden antimien lisäksi, mitä lavalta yleisöön lensi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *