Savage Girls Star Wars -tunnelmissa Helsinki Burlesque Festivaleilla 2017. Kuva: Bernhard Miettinen

Artikkeli: Taidetta K-18

Teatteri&Tanssi+Sirkus -lehden numerossa 8/2017 julkaistiin burleskin ja muiden esittävien taiteiden välistä suhdetta luotaava artikkeli.

Nykyburleskia on lajina vaikea asettaa osaksi esitys- ja performanssitaiteita, sillä nykymuodossaan se on astunut postmodernismin sudenkuoppaan, jonka mukaan ”kaikki käy”. Burleskin vahvuus ja heikkous on siinä, että se voi olla mitä tahansa: tanssia, kiusoittelua, tarinankerrontaa, itseironiaa, yhteiskuntakritiikkiä, politiikkaa, taidetta. Ja kuitenkin eteen voi hypätä esitys, joka ei täytä mitään burleskille vasta asettamiani kriteerejä. Burleskia voi vaikka tehdä ”väärinpäin”, kuten belgialaistaustainen Laurie Hagen esityksessään Reverse Striptease, jossa hän suorittaa liikkeet ja riisumisen takaperoisesti, eli siis pukeutuu lavalla. Näin ollen pelkkä riisuutuminenkaan ei määritä lajia. Burleskin luonne onkin tehnyt siitä alakulttuurien kesyttömän kakaran, jota on mahdoton määritellä tai sijoittaa mihinkään muuhun kategoriaan kuin K-18.”

Juttuun voi tutustua lehden verkkosivuilla. Koko artikkeli löytyy sivujen välistä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *